Creedence Clearwater Revival

1967 så bildades ett rockband i USA vid namn Creedence Clearwater Revival. Denna grupp bestod av John Fogerty och Tom Fogerty, båda spelade gitarr och sjöng. Här fanns också Stu Cook som spelade elbas och på trummor även Doug Clifford. Gruppen hade faktiskt bara en karriär i 5 år men under den tiden gavs det ut en rad riktigt stora hits och många av dessa är klassiker idag. Ledaren för gruppen räknas vara John Fogerty som var en mycket färgstark person och det sägs också att han var en av orsakerna till att bandet splittrades efter så kort tid.

Deras musik var mest swamp blues och rock från Louisiana och detta trots att grupp kommer från Kalifornien. Det handlade mycket om vietnamkriget i deras texter, detta mycket tack vare att det kriget pågick under gruppens karriär. Rocken de spelade var mycket likt Little Richard och även en del från Jerry Lee Lewis.

Låten Bad Moon Rising var gruppens första singel som nådde top 10 på USA listorna och nådde till och med plats 2, detta var år 1969 och samma år var gruppen med i Woodstock festivalen som var mycket omtalad. Dock väldigt sent, så många hade redan gått och lagt sig.

Tre månader efter detta släppte gruppen skivan Willy and the Poor Boys, här återfinns hittar som Fortunate Son och Down on the Corner. Samma år släppte man även skivan Cosmos Factory, enligt många kritiker var detta bandets bästa och skivan nådde plats 1 på poplistan och här hittar man legendariska låtar som Lookin out My Back Door, Up Around the Bend, Run Through the Jungle, I Heard it Through the Grapevine och Up Around the Bend. John Fogerty gjorde efter bandets splittrande en solokarriär. Creedence Clearwater Revival är ett riktigt legendariskt band med många kända låtar, synd att de splittrades så fort. Vi får njuta av lite free spins som tröst för detta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *