Queen

1970 bildades en brittisk rockgrupp i London av Brian May som var gitarrist, Freddie Mercury som var sångare och dessutom Roger Taylor som var trummis. Namnet på gruppen var inget mindre än Queen som kanske är ett av världens mest kända band. Året efter anslöt även en basist vid namn John Deacon. Storhetstiden kom under 70-talet och är ett av Storbritanniens mest framgångsrika band. Bandets meritlista är stor och lång, med låtar som Under Pressure, We are the Champions, Bohemian Rhapsody, We will Rock You, Radio Ga Ga, Another One Bites the Dust och The Show must Go on.

En spelning som många minns är den på Live Aid-galan 1985. Det var många som sa att deras spelning på denna gala var fantastisk och 2005 röstades det fram till det absolut bästa liveframträdandet i rockens historia; detta röstades fram av 60 artister och även journalister inom branschen.

Deras stora genombrott kom år 1974 när de släppte sitt tredje album vid namnet Sheer Heart Attack och med det fjärde albumet kom också den internationella succén. Namnet på detta album var A Night at the Opera. Totalt har gruppen släppt hela 15 stycken studioalbum, dessutom 5 stycken livealbum och till detta ett antal samlingsalbum. Det sägs att de totalt har sålt över 300 miljoner skivor runt om i världen.

På 90-talet avled Freddie Mercury och dessutom hoppade John Deacon av, men Brian May och även Roger Taylor har fortsatt att uppträda med Queen och då haft ett antal gästartister som ompolletterat bandet. Några av dessa är George Michael, Elton John, Anastacia, Robbie Williams, Axl Rose & Slash från Guns n Roses, Five, Foo Fighters, Will Young och även Peter Johansson som är en svensk artist som har spelat i We Will Rock You-musikalen som satts upp i London. Så Queen lever än.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *