Rammstein

Ett tyskt rock- och industrimetalband är Rammstein. Gruppen bildades 1994 utav Richard Z Krupse och man kan säga att deras musikstil är Neue Deutsche Härte. De är välkända för sina liveshower som är fyllda med effekter och sprutande eld.

Indirekt så syftar namnet Rammstein på en stad i Tyskland som heter Ramstein-Miesenbach där 1988 en flyguppvisning slutade i katastrof på flygbasen som NATO kontrollerade, den hette Ramstein Air Base.

Från början var bandet bestående av fyra medlemmar vilka var Richard Z Krupse, Christoph Schneider, Till Lindemann och Oliver Riedel. Sedan har också Christan Lorenz som spelar keyboard tillkommit och även Paul H Landers som spelar elgitarr.

År 1995 skrev Rammstein ett skivkontrakt med bolaget Motor Music Records och släppte så en singel och ganska kort därefter också sitt första album som faktiskt producerades i Sverige. Ett tema som bandet hade i sina shower var eld och detta gillade publiken. I början använde de ofta fotogen uppe på scenen och tände, men det hände en del olyckor och även skador så de anlitar numera pyrotekniker som är proffs på detta. Idag använder man till exempel eldkastare och det har även förekommit en kappa som varit brinnande när Lindemann haft den på sina axlar under låten.

Just nu är bandet den största musikexporten i Tyskland och alla album som de gett ut har faktiskt sålt platina eller guld och de har över 12 miljoner sålda inspelningar. En stor förklaring är kombinationen av musikstilar som Rammstein har där både rocken och synten kombineras så att både synthare och hårdrockare gillar deras musik.

Deras texter i låtarna är på tyska och detta har de valt för att det språket passar bra till framförallt hårdrock. De har dock gjort några coverlåtar på engelska som till exempel Pet Sematary av Ramones och Stripped av Depeche Mode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *