Sweet

Före år 1975 hette bandet The Sweet och bildades i London 1968. Efter 1975 så heter bandet bara Sweet. Storhetstiden kom i mitten utav 70-talet och när bandet bildades 1968 så gick det under namnet Sweetshop, då bestod bandet av medlemmarna Frank Torpey på gitarr, Mick Turner på trummor, Brian Connolly på sång och på bas Steve Priest.

När det grundades så var de starkt influerade av The Archies och spelade då så kallad tuggummi-pop. Bandets första hit hette Funny Funny och var skriven av Mike Chapman och Nicky Chinn, låten var influerad av Sugar Sugar från just The Archies. Några andra kända låtar från Sweet som blev stora hits är Hell Raiser, Ballroom Blitz, Wig Wam Bam, Poppa Joe och The Six Teens.

Ganska omgående i bandets karriär skrevs ett kontrakt med Fontana Records och de släppte första singeln 1968, som hette Slow Motion. Detta vart en flopp och kontraktet bröts och dessutom lämnade Frank Torpey bandet. År 1969 kom istället Mick Stewart till bandet som gitarrist och de skrev ett kontrakt med Parlophone, nu släpptes ytterligare tre stycken singlar men ingen av dessa lyckades heller. Året efter lämnade Mick Stewart bandet och Andy Scott tog hans plats.

Först 1971 kom hitten som de väntat på, låten Funny Funny kom, i många länder, upp på topp 20 och i mitten av 1971 släpptes Co-Co och den tog en andra plats på singellistan. Nu tröttnade man dock på sångmaterialet och bestämde sig för att lämna Chinn och Chapman som skrivit låtarna åt bandet. Man släppte därefter singlar där A-sidan var poplåtar och B-sidan var hårdrock, som man själv komponerat och under våren 1975 fick man så den första hitten som man själv komponerat och skrivit, nämligen Fox on the Run. Nu gick man över i stort sett helt till att spela glamrock.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *