The Beatles

En grupp från England som var mycket stilbildande var The Beatles och hade sin storhetstid under 60-talet. Detta var en rock- och popgrupp som innehöll fyra stycken bandmedlemmar och där samtliga kom från staden Liverpool. De fyra medlemmarna var John Lennon som tragiskt försvann från världen 1980, George Harrison som gick bort 2001 och ännu nu levande Paul McCartney och Ringo Starr.

John Lennon grundade 1957 en grupp som hette The Quarrymen, senare samma år på St. Peters Church i Wolton så stötte han på Paul McCartney då John hade ett uppträdande, han gillade kunskaperna som Paul hade och lät således honom vara med i bandet. George Harrison var en av Pauls kontakter vid denna tiden och han ville att han var med också, dessutom hade George ett bra ställe som bandet kunde repa på. Från början var bandet ett coverband och spelade mycket Elvis Presley, Chuck Berry och Buddy Holly låtar, men rätt snart började Lennon och McCartney att skriva egna låtar.

Namnet på gruppen byttes ofta i början och bandet hade namn som Long John and the Silver Beatles och Johnny and The Moondogs. Men från året 1960 så blev det slutligen The Beatles. Då hade gruppen en basist vid namn Stu Sutcliffe och det sägs att det var han som kom på namnet.

Första skivan som The Beatles släppte kom 1962 i september och hette Love Me Do och på baksidan fanns låten P.S. I Love You. Det stora genombrottet kom dock året efter, alltså 1963 när de släppte låten Please Please Me som blev en stor hit och nu var deras sound, som kallades Merseybeat, känt över hela världen. Singeln tog sig direkt upp på förstaplatsen på listan av försäljningar i Storbritannien och nu avlöste hitsinglarna varann och nu var kanske världens mest kända band igång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *