The Who

I London, England år 1964 så bildades en rockgrupp vid namn The Who. Gruppen tillhör mods och British Invasion eran och var en mycket viktig grupp där. Deras genombrottslåtar är bland annat My Generation och The Kids are Alright på 60-talets mitt. De hade vilda uppträdanden på scenen där man till exempel slog sönder instrumenten och liknande. Dessutom har gruppen gjort två stycken rockoperor, 1969 gjorde de Tommy och 1973 gjorde de Quadrophenia, dessa har även filmats.

I början av karriären hett gruppen The Detours och då spelade man mest rhythm and blues och inte förrän 1964 bytte de namn till The Who. 1967 släpptes singeln Pictures of Lily och därefter ett album vid namn The Who Sell Out, detta album var ett slags konceptalbum som var en parodi och samtidigt en hyllning till piratradiostationerna som på den tiden sände musik över England olagligt. På detta album finns deras första top 10 hit i USA, låten I Can See for Miles.

Det första livealbumet släppte 1970 och hette Live at Leeds och 1971 kom ett av deras bästa album vid namnet Who’s Next. Här hittar man hittar som Behind Blue Eyes, Baba O’Riley och Won’t Get Fooled Again. Nu har man hittat sitt hårdrockssound verkligen. Dessutom började man nu använda synthar, detta album var helt klart mest framgångsrikt.

1978 så släpptes albumet Who Are You och även detta vart en stor hit, det tragiska med detta album var att bara någon månad efter att det släppts så avled Keith Moon i bandet av en överdos och det märktes att gruppen aldrig riktig blev densamma efter detta. Keeney Jones blev ersättare, han var tidigare i gruppen The Small Faces. Något som på senare tid gjort att bandets låtar fått en uppsving var att deras låtar blev titelmelodier i TV-serien CSI (Crime Scene Investigation).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *